Het belang van een goede fietshelm

Het belang van een goede fietshelm

Een veilige fietshelm is hét belangrijkste accessoire wanneer je op de fiets stapt. Of je nou in het bos gaat mountainbiken of wielrennen op de weg, zorg dat je altijd een fietshelm draagt. Door het dragen van een goede fietshelm vermindert het de kans op hoofdletsel bij een valpartij. De afgelopen jaren is de kwaliteit van fietshelmen enorm verbeterd. Zo hebben bijna alle fietshelmen een goede ventilerende werking en zijn deze licht van gewicht. Er is dus geen enkele reden meer om géén helm te dragen tijdens het wielrennen of mountainbiken.

Waarom een fietshelm?

Je kunt extreem alert en voorzichtig gaan fietsen, echter is de kans op een valpartij altijd aanwezig. Als fietser ben je namelijk ook afhankelijk van andere wegmisbruikers, dus kan het gebeuren dat je onderuit gaat zonder daar schuld aan te hebben. Dit is dan ook precies de reden dat je altijd een bescherming moet dragen tijdens het fietsen, zoals een mountainbike helm. Een kwalitatief goede fietshelm kan het verschil maken tussen een klein schrammetje of een ernstige hersenschudding waarmee je weken uitgeschakeld bent. Uit recent onderzoek blijkt ook dat het dragen van een fietshelm met afstand de beste veiligheidsmaatregel is die je kunt nemen als fietser. Bovendien zijn fietshelmen de laatste jaren enorm verbeterd. Naast het opvangen van directe klappen, absorberen nieuwe helmen ook de draaiende krachten beter die bij een valpartij kunnen voorkomen.

Waar dien je op te letten bij het kopen van een fietshelm

Dat een helm erg belangrijk is mag al wel duidelijk zijn, echter betekent dit niet dat elke helm voor dezelfde veiligheid zorgt. Een helm biedt pas goede bescherming wanneer deze goed op je hoofd zit. Zo moet de helm niet te groot zijn, dan kan de helm namelijk gaan schuiven. Een te kleine fietshelm is daarentegen ook weer niet goed, deze kan gaan klemmen waardoor de klap minder goed wordt opgevangen bij een valpartij. De geschikte maat vind je door de omtrek van je hoofd te meten. Het beste kun je dit net boven je wenkbrauw doen.

Wanneer je vervolgens meerdere fietshelmen probeert, dan zijn er een paar punten waar je op moet letten voor de pasvorm. Zo moet de helm niet te ver naar voren kantelen, maar ook zeker niet te ver naar achteren. Een goede richtlijn is dat de helm ongeveer 1 tot 2 centimeter boven je wenkbrauw moet zitten en dat de helm horizontaal boven je oren loopt.

Om de helm vervolgens af te gaan stellen dien je het stelmechanisme helemaal open te draaien. Plaats vervolgens je kin op de borst. Eerst zal de helm waarschijnlijk naar beneden gaan glijden. Draai het stelmechanisme dan iets strakker, herhaal dit proces tot de helm blijft zitten. Als laatste dien je de bandjes nog af te stellen. Het is de bedoeling dat het driehoekpunt precies onder je oor zit zonder dat de bandjes je oor raken. Als laatste zul je de kinband nog moeten afstellen. Doe je dit niet goed loop je het risico dat de helm van je hoofd schuift tijdens een valpartij.

Heb je al deze stappen goed doorlopen, dan heb je een fietshelm die je de nodige bescherming én veiligheid biedt tijdens een valpartij. Mocht je nog meer tips en informatie willen, dan raden wij deze website aan. Hier vind je alle ins en outs op het gebied van fietsen.

 

Reacties zijn gesloten.