Wat is een mediator en waarvoor kun je zo’n persoon inschakelen?

Wat is een mediator en waarvoor kun je zo’n persoon inschakelen?

Een conflict kan op elke plek ontstaan en tussen iedereen, niet alleen tussen familieleden of collega’s, maar ook tussen buren, ouders en docenten, schoonmakers en werknemers, enz. Deze conflicten kunnen oplopen tot langdurige, dure rechtszaken of hevige ruzies. Een mediator kan hierin een oplossing bieden. Dit artikel gaat daarom over wat een mediator is en hoe je zo iemand kunt inschakelen.

Wat is een mediator?

Een mediator is een onafhankelijke en neutrale persoon die helpt bij het oplossen van conflicten tussen twee partijen. De meeste conflicten ontstaan door een verschil in belangen, verwachtingen of percepties. Een mediator helpt de partijen om in gesprek te komen en om samen tot een oplossing te komen. De mediator is geen rechter of arbiter, maar fungeert enkel als een mediator.

Wat zijn de voordelen van een mediator?

Hieronder staan enkele voordelen van het inschakelen van een mediator:

  • Bespaar tijd en geld: Een mediationprocedure is meestal sneller en goedkoper dan een formeel juridisch proces.
  • Meer controle: De partijen hebben controle over de uitkomst van de mediation en de oplossingen die worden bereikt. Dit in tegenstelling tot bij een juridisch proces waarin de rechter beslist en de partijen vaak niet tevreden zijn met de uitkomst.
  • Vertrouwelijkheid: Mediationprocedures zijn vertrouwelijk en vinden vaak plaats achter gesloten deuren. Alles wat tijdens de procedure wordt besproken, blijft binnen de muren van de meditatieruimte.
  • Verbetering van de relatie: Mediation helpt de partijen om met elkaar in gesprek te gaan en tot een oplossing te komen. Hierdoor kan de relatie tussen de partijen verbeteren.

 

Wanneer kan je een mediator inschakelen?

Een mediator kan worden ingeschakeld in diverse situaties, zoals:

  • Burenruzie: Onenigheid tussen buren kan escaleren tot heftige confrontaties. Een mediator kan helpen om de partijen met elkaar in gesprek te laten gaan en tot een oplossing te komen.
  • Arbeidsconflict: Een mediationprocedure is vaak een betere oplossing voor een arbeidsconflict dan een juridisch proces omdat de partijen vaak in de toekomst nog samen moeten werken. Mediation zorgt ervoor dat de werkrelatie tussen de partijen kan worden hersteld.
  • Echtscheiding: Een mediator kan helpen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan. De partijen gaan hierbij samen op zoek naar goede oplossingen voor de scheiding en de kinderen.
  • Familiegeschil: Bij een geschil binnen de familie kan de afstand tussen familieleden vaak erg groot worden. Het inschakelen van een mediator kan helpen om de problemen op de juiste manier naar voren te brengen en oplossingen te vinden.

Conclusie

Een mediator is een neutrale en onafhankelijke partij die partijen kan helpen met het oplossen van conflicten. Het inschakelen van een mediator uit Veenendaal heeft meerdere voordelen ten opzichte van een juridisch proces. Mediation zorgt er vaak voor dat de relatie tussen de partijen kan worden verbeterd en conflicten kunnen worden opgelost. Er zijn diverse situaties waarbij een mediator kan worden ingeschakeld. Het is daarom altijd aan te raden om eerst te kijken of mediation een goede oplossing is, voordat een formeel juridisch proces wordt gestart.

 

Bron: Circles Mediation

Reacties zijn gesloten.