Drie redenen om een kerstpakket aan iemand te geven

Drie redenen om een kerstpakket aan iemand te geven

Een kerstpakket geven is eerder normaal dan uitzonderlijk in Nederland. Miljoenen mensen ontvangen ze tijdens elke kerst bij hun thuis, wat er mede aan bijdraagt dat het een erg intensieve periode is voor de gemiddelde postbezorger. Maar wat zijn eigenlijk de redenen dat iemand besluit om een kerstpakket aan een ander te geven? Het is immers iets dat voornamelijk in Nederland gebeurt, en niet in het buitenland. In deze blog leggen we daarom aan de van drie redenen uit waarom kerstpakketten een ding zijn in Nederland.

Een kerstpakket geven is een traditie geworden

De voornaamste reden dat mensen kerstpakketten aan elkaar geven, is dat het een traditie is. We doen dit immers al eeuwenlang, waardoor deze traditie er inmiddels goed ingebakken zit. Deze traditie is nog altijd mateloos populair, en daar is ook alle reden toe. Ieder jaar worden namelijk talloze werknemers blij gemaakt met een mooi kerstpakket.

Echter is het wel zo dat als traditie de voornaamste reden is om een kerstpakket te geven, de werknemers iets minder blij zijn met het pakket. Dit komt doordat ze merken dat er minder passie achter het pakket ligt. Daarnaast zijn pakketten vaak minder persoonlijk. Zorg er daarom voor dat jij kerstpakketten geven met veel passie doet en persoonlijk weet wat elke werknemer leuk vindt om te ontvangen.

Het wordt gebruikt als blijk van waardering

Bedrijven die het vaak het beste doen, beschikken over werknemers die erg gelukkig zijn. Een van de factoren die werknemers gelukkig maakt, is dat ze het gevoel krijgen gewaardeerd te worden door hun collega’s en werkgever. De tweede grote reden waarom men een kerstpakket aan een ander geeft, hoort ook tot een blijk van waardering. Een werkgever wil bijvoorbeeld aan de werknemer laten weten dat hij de inzet, leiderschap, flexibiliteit of doorzettingsvermogen erg waardeert.

Als het als blijk van waardering wordt gegeven, is het echter wel belangrijk dat het kerstpakket niet een doodgewone kerstpakket is wat de gemiddelde werknemer in Nederland krijgt. Zelfs al het toevoegen van een persoonlijke brief aan het pakket zal ervoor zorg dat de werknemer de echte blijk van waardering voelt.

Het verbeteren van de interne bedrijfsreputatie

Tot slot zijn kerstpakketten erg populair voor het verbeteren van de interne bedrijfsreputatie. Vooral in zware tijden als deze, kan veel personeel even in een dipje zitten. Helemaal met de lange winterdagen zonder daglicht, merken veel werkgevers dat de sfeer beter kan op werk. Een kerstpakket is een van de hulpmiddelen die hierbij worden gebruikt om de interne sfeer te verbeteren. Een leuk kerstpakket samenstellen en uitgeven zorgt er namelijk voor dat de werknemers een dopamine boost krijgen, en samen met de blijk van waardering kan dit net het juiste duwtje in de rug zijn voor werknemers om de winter door te komen. Daarnaast helpt dit ook om de reputatie van het bedrijf op te krikken. Als werkgevers hun werknemers iets te veel hebben laten overwerken, kan dit een goed hulpmiddel zijn om de wellicht rondsluipende negatieve gevoelens weg te nemen.

Reacties zijn gesloten.